ianuarie 29, 2023

Câini în pericol, folosirea armei ca mod de a-și face singuri dreptate.

3 min read

Trăim într-o comunitate din ce în ce mai numeroasă și eterogenă, în care interacționăm cu oameni din toate categoriile socio-profesionale, cu preocupări și caractere diferite. Suntem cu toții conștienți de situația legată de câinii comunitari și de faptul că Primăria Joița este total depășită din acest punct de vedere. Este foarte trist că lipsa fondurilor și poate și a preocupării față de animalele fără stăpân duce de multe ori la soluții extreme, cum este exterminarea. Mesajul transmis indirect comunității este că fiecare poate să ia masurile pe care le consideră utile, potrivite.

Din păcate și în aceste cazuri, soluțiile sunt la extreme, de la cei care fac eforturi să le ocrotească, să le hrănească sau chiar să le adopte, până la cei care aleg violența, uneori dusă până la a ucide animalele sau a le schilodi pe viață, văzând poate asta ca pe o forma de amuzament.

Așa s-a întâmplat și la noi în comună pe 13.06.2021, strada Câmpiei 159, când trecând cu mașina pe strada, un concetățean de al nostru a oprit în fata unui imobil și fără nici un motiv a scos pe geam un pistol și a început să tragă într-un câine care se odihnea la poartă. Sancțiunea aplicată de către Poliția Joița, pentru această manifestare, persoana fiind la prima abatere, a fost avertisment verbal și confiscarea armei cu mențiunea ca „dacă se mai repetă masurile vor fi aspre”. În urma acestui incident rezultă o schilodire a animalului și nu în ultimul rând o intimidare a proprietarului, el aflându-se în curtea proprietății.

Care sunt contravențiile și sancțiunile referitoare la armele airsoft?

Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor

Art. 129. – Contravenții
– Sunt considerate contravenții următoarele fapte: alin. 32. portul, folosirea și transportul armelor neletale utilitare și de agrement fără respectarea condițiilor prevăzute la art. 65;;

Art. 65

(1) Titularii dreptului de a purta și folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate, în condițiile art. 27 sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.14/01/2016 – alineatul a fost modificat prin Lege 319/2015

(2) Armele neletale prevăzute în categoriile C-E din anexă, destinate colecției, pot fi folosite în condițiile prevăzute la art. 27.

(3) Folosirea armelor neletale în poligoanele autorizate se poate face numai în condițiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.

Cum se pedepsește nerespectarea legislației legate de armele de airsoft?

Art. 130. – Sancțiuni:

d) cu amendă de la 2.001 lei la 5.000 lei, cele prevăzute la pct. 111313116192527303236140141 și 50;

(2) Următoarelor contravenții prevăzute la art. 129 li se aplică sancțiuni complementare, după cum urmează:

c) confiscarea armelor sau, după caz, a munițiilor prevăzute la pct. 35182024253032 și 33;

Voi cum ați reacționa în astfel de situații? Care este răspunsul comunității față de acest gen de manifestări?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *