septembrie 25, 2023

Frații Virgil și Visinel Balan deschid un centru terapeutic pentru copiii abandonați

3 min read

Asociația Vocea Copiilor Abandonați, prin reprezentații săi – Virgil Balan și Vișinel Balan – anunță deschiderea, în Chiajna, a primului centru terapeutic dedicat copiilor abandonați din România – EDFOSRO. Evenimentul de deschidere va avea loc, joi, ora 16:00, Str. Rezervelor nr. 58C, bloc 6, Ap. 11, Comuna Chiajna, Sat. Dudu, jud. Ilfov.

Centrul Terapeutic EDFORSO: EDUCAȚIE, FORMARE, SOCIETATE

Centrul terapeutic EDFORSO este un spațiu de terapie gândit pentru nevoile tinerilor abandonați, coordonat de terapeuți specializați în domeniul traumei. În funcție de starea fiecărui tânăr beneficiar, se alege metoda de terapie potrivită. În general, activitățile desfășurate în cadrul centrului vor fi de tipul celor întâlnite în sânul unei familii –  fie gătesc, citesc o carte, se joacă sau urmăresc un film – astfel încât să le fie creat copiilor un mediu în care să se simtă integrați, iubiți și, mai ales, protejați.

Cercetătorii în domeniul neuroștiinței, precum David Eagleman, au demonstrant că un mediu lipsit de „căldura familiei” (care presupune hrană, iubire, activități specifice, suport psiho-emoțional, stimulare din punct de vedere cognitiv) conduce la un creier subdezvoltat, prezentând insuficienta dezvoltare a limbajului.

Context

Între anii 2010-2020, aproximativ 39.500  tineri au părăsit centrele de plasament și rezidențiale de la nivel național, ceea ce înseamnă o medie de 3.950 tineri pe an. Astfel, putem estima că în acest an vom avea peste 3.500 tineri ce vor părăsi definitiv centrele de plasament și rezidențiale, ca urmare a împlinirii vârstei de 18/26 ani. Deoarece nu avem încă o legislație care să le faciliteze acestora programe de suport psiho-emoțional și monitorizare după ce ies din îngrijire, putem afirma că aceștia sunt condamnați la un al doilea abandon, de data aceasta din partea statului. De aceea, considerăm că existența unui centrul terapeutic, așa cum este EDFOSRO, poate deveni salvarea măcar a câtorva dintre acești tineri.

Despre inițiatorii proiectului

Vișinel Balan și Virgil Balan s-au născut într-o familie săracă din județul Bacău, cu 13 copii. Au fost abandonați încă de mici și au crescut în orfelinatele ceaușiste, unde adesea educația cu palma era regula. Însă, prin eforturi proprii, dar și cu ajutorul oamenilor care au crezut în ei și le-au dat o șansă, astăzi Vișinel Balan este doctorand în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, iar în paralel lucrează în calitate de consilier la Ministerul Tineretului și Sportului, iar Virgil Balan este psiholog.

Cunoscând realitățile copiilor abandonați, au decis să înființeze ONG-ul Vocea Copiilor Abandonați, prin intermediul căruia să le poată oferi tinerilor din centrele de plasament cursuri de educație non-formală, dar și sesiuni de terapie. Ultimul nostru proiect finalizat este tocmai Centrul EDFORSO. Din salariul celor doi frați, au făcut un credit de nevoi personale și au achiziționat o locuință pe care au transformat-o în acest centru terapeutic, de care speră că vor putea beneficia cât mai mulți dintre copiii abandonați – inclusiv tineri ai străzii.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fundației eMAG pentru Educație, Eurocooling Center și Romeo and Juliet (Estonia).

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *