septembrie 25, 2023

Ghișeul.ro – o aspirație de secol XXI pentru o comună prinsă în secolul al XIX-lea

2 min read

Au trecut șapte luni de la depunerea proiectului de hotărâre privind integrarea Comunei Joița la platforma Ghișeul.ro. Cu toate acestea, reprezentanții administrației publice locale preferă să dea din umeri sau chiar să se opună vehement acestui pilon imperios necesar spre digitalizarea localității. Oamenii sunt între-timp consternați și se întreabă când vor putea să-și plătească taxele și impozitele online.

S-au împlinit zece ani de când Agenția pentru Digitalizarea României (ADR) a înființat platforma Ghișeul.ro prin care cetățenii români pot să-și plătească dările către stat mai facil și mai rapid de acasă, prin intermediul unui cont bancar. Apariția platformei digitale reprezintă un progres tehnologic ilustru, doar că puțini se bucură de acest beneficiu. Anul acesta, platforma online abia a ajuns la 1 milion de utilizatori, iar o majoritate covârșitoare a localităților nu sunt înregistrate în acest program național de digitalizare a plății taxelor și impozitelor.

Printre acestea se află și comuna Joița la care deși s-a depus la începutul anului un proiect ce prevedea integrarea în sistemul național de plată, propunerea a fost primită în schimb cu opoziție, indiferență sau scepticism de către aleșii locali. Un sistem online de un real succes, cu multe facilități, care asigură transferul echitabil al banilor contribuabililor către instituțiile statului, este refuzat a fi implementat într-o localitate lipsită de avansare tehnologică și a cărui autoritate locală nu e deloc transparentizată. Unde se mai adaugă că Joița este în plin focar de COVID-19, rata de incidență atingând 18 la mia de locuitori, în consecință, oamenilor le e frică să-și plătească taxele și impozitele la primărie, din cauză de a nu se îmbolnăvi.

Într-o eră în plină expansiune informațională și tehnologică, administrația locală Joița alege să rămână în tiparele perioadei fanariote: coruptă și birocrată. Ghișeul.ro este site-ul național de plată lansat de ADR prin care debitorii își pot achita taxele, impozitele și amenzile online către stat și instituțiile afiliate programului. Tranzacțiile sunt efectuate la cele mai înalte standarde de securitate și se percepe comision zero.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *